Varje vecka skriver jag ledare i Tidningen Global
Shared reading - deltagande läsning och samtal
Det mesta oväntade som hände under 2024, var nog hur fantastisk det var att diskutera livet, utifrån dikter och noveller, på ett äldreboende.
Den äldsta kvinnan var 97 år och vi utgick från Strindberg, Boye, Aspenström och flera andra.
Den allra sista gången läste jag delar av Ulf Lundells "Isabella", bara för att se hur det togs emot.
"Jag visste inte han skrev så djupt. Och långt", sa 97-åringen.
Shared reading kallas det här - jag gick en utbildning - och jag gör det gärna igen; på äldreboende, sjukhus, fängelser, för ungdomar som kommit på glid eller på bibliotek.
Fotot är från den 5 april 2025, när jag körde Shared reading på Vetenskapsfestivalen i Göteborg.
Hör av er! Det är fantastiskt vilken bredd och vilket djup det kan födas i samtalen som kommer ur en text.
Här är ett smakprov från utbildningsfilmen om författarbesök på skolor som jag skrivit manus till och spelat in på uppdrag av Bibliotekstjänst
https://www.btj.se/skolbibliotek/utbilda#SB14På Ekomuseum Bergslagens hemsida hittar ni bloggar som jag skrev 2022 - 2024
"Med tanke på det samtal som förs idag om allt som den gröna omställningen påstås kunna förändra med elbilar, fossilfritt stål och ett alltmer digitalt samhälle, är det minst sagt spännande att fundera över hur drömmarna såg ut 1875."
Det är då världens äldst bevarade oljeraffinaderi började byggas på Oljeön i sjön Åmänningen i Bergslagen. Man får tillstånd att producera 159000 fat olja om året och det är, i runda slängar, vad vi förbrukar i världen per sekund idag.
Blogg • Ekomuseum Bergslagen
Smått och gott från de senaste årens aktiviteter
Releasefest för vår nya bok på Nav den 13 maj 2023
I lördags var det releasefest för min och Nettes bok "Mellan oss skapas världen - känslor och tankar om vår enda jord".
Det blev en varm och engagerad kväll utifrån våra tankar om vår enda jord.
Härlig musik av Christian och Öivind, Magnus som lysande moderater, en mycket intresserad publik, ett fint evenemang av Daniel och Nav och så vi då och vår bok.
Det är angelägna frågor om naturen, sammanhangen och människan som vi skriver om. Frågor som inte går att fly från. Vår planet och därmed hela existensen är hotad.
Nu hoppas vi att såväl bok som de samtal och funderingar som lyftes i Navs lokaler sprids vidare. Genom läsning, i nya samtal och möten, i media och i evenemang av olika slag
Foto Daniel Lundqvist, Nav
Jag skrev en bok ihop med Matilda
En bok har jag spökskrivit och det gjorde jag tillsammans med Mathilda Thuresson. "Bruten tid - Om att vara ung och hjärnskadad" heter den och kom ut 2021.
I boken berättar Matilda om sitt liv; hur hon som 13-åring blev påkörd bakifrån ,på väg hem från skolan, av en bil på trottoaren och drabbades av en svår svår hjärnskada som hon kämpar med varje dag. Hennes kompis Maja dog...
Trots svårigheterna går Matilda på folkhögskola, skriver låter och uppträder.
Att göra den här boken med Matilda var en fantastisk upplevelse och det går inte många dagar utan att jag tänker hur viktigt det är att inte ge upp. Och om nu inte Matilda gav upp när det var som allra värst; varför skulle jag då göra det?
På Ekomuseum Bergslagens hemsida berättar jag om ett besök i Grängesberg om vintern
Vinter var det, som sagt, precis som denna gång när jag nu på allvar tar mig an ett Grängesberg som det var och det som är och upptäcker en hel palett av spännande små berättelser som tillsammans skänker liv åt en gruvbygd vars historia visar att man varit synnerligen betydelsefull för svensk ekonomi under flera sekel.
På Lyckliga gatans bageri, i närheten av järnvägsstationen, smälter jag sedan intrycken över en rejäl räkmacka och ett par koppar kaffe.
Grängesberg – Också på vintern • Ekomuseum Bergslagen
Ishockey och jämställdhet - Intervju med första kvinnan som dömer herrhockey på elitnivå
Häromdagen läste jag om en svensk ishockeymålvakt i NHL som begärt sig i personlig konkurs. Hans livsstil innebar, enligt honom själv, utgifter på 550 000 kronor i månaden.
Varför? När jag hör sådant känns det som om den sport jag följt ett liv tappat sin själ. Precis som så mycket annat i samhället.
Desto trevligare är fredagskvällen på Hovet i Stockholm. När jag först intervjuar Anna Hammar, den första kvinnan i Sverige som dömer herrhockey på elitnivå, i "katakomberna" under arenan och lyssnar till en människa som verkligen brinner för det hon gör och sedan ser en match på hygglig, men långt ifrån perfekt nivå.
Jag ser det överallt, hur pengarna förstör och befäster orättvisorna och förstör vår planet. Men jag möter också människor inom alla möjliga områden som vill något annat. Som fortfarande tycker att innehållet är viktigare än ytan. Som hellre är lyckliga än lyckade.
Låt oss inte glömma det. Hoppet lever, även om lågan fladdrar oroväckande mycket.
I en blogg på Ekomuseum Bergslagens hemsida skriver jag om ett möjligheternas museum
Fortfarande är det vinter och minusgraderna när jag skriver detta är många. Det är dock inte något som gör Ekomuseum Bergslagen mindre intressant.
Grängesbergs gruvområde en snöig decemberdag är något helt annat än om man kommer dit en stekhet julidag.
I min senaste blogg skriver jag om möjligheterna och det jag allra mest tänker på är möjligheterna att reflektera och försöka förstå den värld vi lever i idag när man möter gruvarbetarnas hårda verklighet, Dan Anderssons sånger eller industrins möte och krock med en natur som hotas alltmer för varje dag som går.
Svenska ishockeyförbundets jubileumsbok och exempel på sådant jag skrivit om ishockey
En lätt omtumlande vecka går mot sitt slut. En vecka som väl egentligen började redan förra fredagen med en inspirerande föreläsning på ett trygghetsboende i Kungsbacka.
Nu är jag just klar med tre härliga föreläsningar om att kunna ett språk (spanska) i Kronobergs län. Och som grädde på moset väntade sedan ett paket med Svenska Ishockeyförbundets jubileumsbok - där jag skrivit 8 porträtt - när jag kom hem.
Sådana här veckor tycker jag verkligen om mitt arbete...
Och så lite ishockey till; mitt porträtt av Honken i jubileumsboken
Utan Leif "Honken" Holmqvist hade jag aldrig blivit målvakt. Att se honom hålla nollan mot tjeckerna i VM 1969 var fantastiskt, varken mer eller mindre.
I Ishockeyförbundets jubileumsbok har jag skrivit hans porträtt. Det är ett av åtta stycken som jag står för och redan tidigare har jag berättat om Börje Salming.
Jag fick äran att skriva Börje Salmings porträtt i Svenska ishockeyförbundets jubileumsbok (100 år)
Inte många ögon var torra när legendaren Börje Salming igår (17/11) hyllades för sin fantastiska ishockeykarriär. Svårt sjuk tog han emot sina priser tillsammans med sin familj.
Jag fick uppdraget att skriva hans porträtt i Ishockeyförbundets jubileumsbok som just kommit ut och jag skrev det innan det var känt att han insjuknat i ALS. Det här är ett utdrag ur texten:
"Kanske är det ändå den där matchen i Canada Cup 1976, på hemmaplan i Toronto, som de flesta tänker på när Börje Salming och hans hjältestatus kommer på tal. Hyllningarna till spelaren med nummer 21 på ryggen inför matchen ville aldrig ta slut och varken vi svenskar eller förvånade kanadensiska spelare hade varit med om något liknande förut.
Mindre känt är efterspelet 15 år senare, också i Toronto, när den kanadensiska laget krävde att den traditionella presentationen inför matchen skulle plockas bort. Man ville inte riskera att ännu en gång bli hängande på klubborna i väntan på att hyllningarna till en motspelare ska ta slut.
Det är snudd på ännu större…"
(I boken skriver jag dessutom om bland andra Honken Holmqvist, Uffe Sterner, Kim Martin, Tommy Sandlin och Bengt-Åke Gustafsson)
I Magasinet Hockey intervjuar jag min favoritexpert Petter Rönnqvist