Stefan Strömberg - Författare och föreläsare 

Skriver om utvecklingsfrågor, Latinamerika, ishockey, Bergslagen, naturen och skogen och en hel del annat 

         


                                   AKTUELLT

 

Här uppdaterar jag ständigt vad som händer. Allt från publicerade texter till föreläsningar som är på gång


Nu kan ni läsa min blogg om Norberg och Nya Lapphyttan på Ekomuseum Bergslagens hemsida.

Norberg är ett spännande ställe som jag tycker alltmer om. Historien spänner från 1100-talets järnbrytning, via Engelbrekt och lugnande tal av Hjalmar Branting till Frida Hansdotters framgångar i slalombacken. 
Och så Elsa Andersson fantastiska café förstås.

Läs mer på Ekomuseum Bergslagens hemsida där ni hittar såväl fler av mina texter som information om vad man kan göra och se i Bergslagen.

Blogg • Ekomuseum Bergslagen


Idag handlar min ledare i Tidningen Global om sambandet hälsa, vaccintillgång och vinstmöjligheter - Klicka på länken längst ner och läs mer eller ta en prenumeration


"För det är klart att det är mycket lönsammare att tillverka covidvaccin i överflöd till länder som Sverige även om behovet för närvarande inte är akut, än koleravaccin till stater som Haiti där allting är kaos och man är helt beroende av hjälp utifrån när betalningen ska till."

Apropå att Sverige har så mycket covidvaccin att vi måste lagra i Tyskland, medan det däremot finns för lite vaccin i de 29 länder som drabbats av kolerautbrott.

Global rättvisa – Tankar om vaccin - Tidningen Global


Jag fick äran att skriva Börje Salmings porträtt i Svenska ishockeyförbundets jubileumsbok (100 år)


Inte många ögon var torra när legendaren Börje Salming igår (17/11) hyllades för sin fantastiska ishockeykarriär. Svårt sjuk tog han emot sina priser tillsammans med sin familj.
Jag fick uppdraget att skriva hans porträtt i Ishockeyförbundets jubileumsbok som just kommit ut och jag skrev det innan det var känt att han insjuknat i ALS. Det här är ett utdrag ur texten:

"Kanske är det ändå den där matchen i Canada Cup 1976, på hemmaplan i Toronto, som de flesta tänker på när Börje Salming och hans hjältestatus kommer på tal. Hyllningarna till spelaren med nummer 21 på ryggen inför matchen ville aldrig ta slut och varken vi svenskar eller förvånade kanadensiska spelare hade varit med om något liknande förut.
Mindre känt är efterspelet 15 år senare, också i Toronto, när den kanadensiska laget krävde att den traditionella presentationen inför matchen skulle plockas bort. Man ville inte riskera att ännu en gång bli hängande på klubborna i väntan på att hyllningarna till en motspelare ska ta slut.
Det är snudd på ännu större…"

(I boken skriver jag dessutom om bland andra Honken Holmqvist, Uffe Sterner, Kim Martin, Tommy Sandlin och Bengt-Åke Gustafsson)


Föreläsning Norberg den 19 november 2022
I senaste numret av Magasinet Hockey intervjuar jag min favoritexpert Petter RönnqvistIdag handlar min ledare i Tidningen Global sammanhangen och hur viktigt det är att inse att förenklingar sällan fungerar - Klicka på länken och läs mer eller ta en prenumeration


"Så här långt är det en enkel och vacker historia och det är nu det blir, just det, komplicerat. Costa Rica är nämligen beroende av turismen för att kunna bevara sina nationalparker istället för att hugga ner skogen, göra den till betesmark för boskap eller söka efter åtråvärda råvaror. Ja, det är samma turism som enligt de allra flesta måste trappas ner rejält, eftersom vi behöver se en betydande minskning av antalet flygresor och de utsläpp som resandet orsakar."

Det är komplicerat – Och vi måste våga erkänna att det är så - Tidningen Global