Latinamerika - Utveckling eller avveckling?

 Stefan Strömberg, författare, föreläsare och projektledare

 

 

MITT LIV SOM RESELEDARE

Här kommer jag att berätta om "episoder ur reseledarelivet". Anekdoter, dråpligheter och även sådant som är en smula jobbigt.

Om att vara reseledare

Om två månader är jag i Nicaragua. Jag leder en resa på uppdrag av Världens Resor. Spännande, utmanande och intensivt. Vi reser genom Costa Rica, Guatemala och Belize. Ja, förutom Nicaragua då. I januari bär det av till Kuba. En ö, en nation som snabbt förändras. Åt vilket håll utvecklingen går är svårt att säga idag. Det enda jag vågar utlova är att det kommer att bli annorlunda på det ena eller andra sättet. Eller möjligtvis bägge... 37 gånger har jag... rest i Latinamerika. Som bagpacker, författare, journalist, utvärderare och... Reseledare. Än har jag inte tröttnat. Eller det har jag... Flera gånger.... Jag brukar citera rockpoeten Magnus Lindberg: "Vi som aldrig får nog av att få nog av det här." (Tårar över city) En del drömmar har jag kvar förutom de givna att verka för en rättvis värld utan rasism. Jag skulle vilja få min bok om Ecuador utgiven och så skulle jag vilja leda en resa i norra Ecuador, som bygger på möten med människor, lära känna kultur och traditioner, platser som inte är så kända. En resa där man håller sig inom ett ganska litet geografiskt område. Kanske kommer det ett förslag snart. Håll koll på min hemsida (se länk längst ned) där jag ibland kommer att skriva om mina reseledartankar. OCH.... Kolla in mina föreläsningar. Jag kommer gärna och berättar om resandets magi, till exempel i föreläsningen "Den som inte påverkas av att resa, har aldrig gett sig av".

 

EN DAG PÅ EN BUSS I CHILE

En av de absolut vanligaste frågorna jag får är hur jag hamnade i Latinamerika. Svaret blir alltid detsamma. Det var tack vare The Clash och deras album Sandinista. Jag blev fascinerad av hur Nicaraguas folk slängde ut en diktatur. Att sedan ledaren för revolutionen blev lika korrumperad som alla andra folkliga ledare är en annan historia...
Men i alla fall...
Nu satt jag där på en buss mellan den chilenska huvudstaden Santiago och Valparaiso. Trött. Hade just löst ett problem med en sjuk resenär i Bolivia. Inspirerad. Det här var häftigt. Tillbaka i Chile. Ett land som betytt, och betyder, så mycket för mig. Funderande. Att vara reseledare innebär tt man möter andra kulturer, en massa människor och - inte minst - sig själv. 
Kort sagt; Jag var extremt fast i det nu som annars kan vara svårt att finna.
Bredvid mig sitter Marcelo. Den lokale guiden. Kunnig, underhållande, pålitlig. En man som jag efter ett drygt dygn i Chile redan lärt mig att tycka om och som jag gärna vill jobba mer med.
Jag ska villigt erkänna att jag är på väg att falla in i något slags halvslummer när jag plötsligt hör några gitarrslingor jag känner igen. Först fattar jag inte var de kommer ifrån, men det är Marcelos telefon...
Låten är "Police on my back" och han har den som ringsignal. Gruppen... The Clash. Albumet... Sandinista.
På min 35:e resa genom Latinamerika inträffar detta. Just love it och det är klart att vårt samarbete fungerade bra.
Ja, det var en kort inledning till hur det är att vara reseledare. Nyckelordet är... Just det: Möten!