Latinamerika - Utveckling eller avveckling?

 Stefan Strömberg, författare, föreläsare och projektledare

                

 

                  Samarbete med Matilda   
 


Beställ Matildas bok "Bruten tid - Om att vara ung och hjärnskadad" nu!

Pris:                  160:-    Om fler än 5 ex hör av dig
Frakt:                  62:-    1-3 ex
171 sidor, inbunden
Beställning: latinamutv@hotmail.se eller via facebook
Betalningsvillkor: 30 dagar efter leverans (Faktura skickas via mail eller facebook om du beställer där)
Boken skickas senast 12 dagar efter mottagen beställning.

Den som beställer Matildas bok, erbjuds att köpa min bok "Dalarna - Påskön, tur utan retur" för 100:-


UTDRAG UR NETTE WERMELD ENSTRÖMS FINA RECENSION I OPULENS
"Bruten tid är en existentiell berättelse som rymmer många perspektiv. Om den egna kampen som hjärnskadad och om de anhörigas strider och kval. Om hjärnans komplexitet och om vikten av samhällets stöd och mellanmänskliga relationer i såväl snävare som vidare bemärkelse.
Det är en bok som fyller i kunskapsluckor om funktionsvariationer och tillgänglighetens villkor. Det är också en bok som inspirerar till nya perspektiv på samhället och individens möjligheter inom det. Den rekommenderas därför varmt till vårdpersonal, socialarbetare och alla andra som arbetar med eller intresserar sig för människans möjligheter.

Matilda Thuresson har gjort en resa från kliniskt död till ett kreativ liv som hjärnskadad."


UTDRAG UR BIBLIOTEKSTJÄNST RECENSION
"Hon bearbetar på ett lättfattligt sätt det som hände och beskriver hur livet efter olyckan blev, om kampen för att komma tillbaka till livet och att aldrig ge upp trots stora svårigheter. Trots sin
funktionsnedsättning visar hon att det går att leva ett gott liv. Boken utstrålar tillförsikt och mod. MatildaThuressons berättelse inger hopp och är betydande för att visa att det går att klara av sådant som kan verka osannolikt utifrån funktionsnedsättningen. Bruten tid beskriver även Matildas känsla av att vara annorlunda, hennes idoga arbete mot fördomar, att hitta sin identitet samt nå försoning och acceptans med livet. Boken ger en inspirerande läsning och är även ett viktigt inslag i samhällsdebatten."
     Maria Fridstjerna

LYSSNA DESSUTOM GÄRNA PÅ STUDIO 1 I P1. EN HALVTIMME IN I PROGRAMMET SAMTALAR JAG OCH MATILDA MED HELENA GROLL OM BOKEN OCH OM MATILDAS MUSIK.


Hela hennes liv förändrades den dag  då Matilda Thuresson och hennes kompis Marjan var på väg hem från skolan och blev påkörda av en bilist som somnat.
Marjan dog.
För Matilda började en kamp för livet, för att kunna leva ett gott liv, och det är en kamp som pågår ännu drygt två decennier senare.
Det här är Matildas berättelse. En bok som jag haft den stora glädjen att få vara med och medverka till.
I "Bruten tid" berättar Matilda om sin liv. Hur det är att vakna upp och inte minnas något av det 13 första åren av sitt liv. Hur det är att få lära om allt på nytt.
Matilda berättar om tvivlen, hindren och motgångarna. Men hon talar också om viljan, livslusten och att lyckas. Utstrålning, kariskma och humor är några av hennes främsta kännemärken.
I Matildas bok får vi uppleva hur en familj påverkas av hennes olycka och vi får möta en rad personer som hjälpt henne att komma vidare i livet.
Matildas bok föder både tårar och hopp. Det är en bok att inspireras och beröras av. Ja, det går att göra något av en situation som till att börja med verkar helt hopplös.
Och nu har Matilda nått två av sina mål. Det ena är just den här boken. Det andra är den musik som samtidigt är under utgivning.
Så småningom hoppas hon på föreläsningar.


DEN 10 DECEMBER SLÄPPTES "BRUTEN TID" - BOK OCH MUSIK
I början av 2021 kommer "pappersboken".Matilda Thuresson var 13 år när hela hennes liv förändrades. På ett ögonblick. Hon och hennes kompis Marjan var på väg hem från skolan i Falun när de blev påkörda bakifrån, på trottoaren, av en bilist som somnat. Marjan dog och för Matilda inleddes en kamp för livet som fortfarande pågår.

"Bruten Tid" är Matilda Thuressons första singel. Den musikaliska berättelsen om en livsavgörande dag i hennes liv. Om viljan att leva. Om kampen för att göra det. Nutid, dåtid och framtid möts i denna vemodiga men hoppfulla ballad som går hand i hand med boken om Matildas liv.

”Bruten Tid” med undertiteln ”om att vara ung och hjärnskadad” är också namnet på Matildas bok om det inträffade, om vägen tillbaka, om att hitta den person hon vill vara, om att lära sig allting på nytt.

20 år efter olyckan är alltså Matilda Thuresson framme vid två av sina livsmål - att släppa egen musik och en bok om sitt liv. En bok som nu först kommer som ljudbok och i början av 2021 också som ”pappersbok”, då Matilda även släpper fler låtar.           NU HAR VI ETT FÖRLAG

Efter 1,5 års intensivt arbete har vi nu skrivit kontrakt med ett bokförlag (ja, egentligen två eftersom det blir en ljudbok också.)
Det har varit en fantastisk resa och för mig som "spökskrivare" ett stort privilegium att få lära känna Matilda och ta del av hennes styrkor och svagheter, personlighet, kreativitet och kampvilja.
Ingen kommer att bli oberörd som läser Matilda Thuressons bok "Jag var inte instängd i en omöjlighet - Om att vara ung och hjärnskadad".
Nu väntar en tids samarbete med förlaget innan boken kommer ut, men sedan....
Jag vill passa på att här tacka Johan Vallin, för att han förmedlade kontakten som gav mig möjligheten att få jobba med Matilda
.

   LITE OM BOKEN

Vad är meningen med livet? Det är en av de många frågor som Matilda Thuresson ställer sig i den bok som hon nu, med min hjälp, håller på att skriva.
När Matilda var 13 år blev hon och hennes kompis påkörda bakifrån på trottoaren när de var på väg hem från skolan  av en bilist som somnat bakom ratten. Kompisen dog och Matilda fick en svår hjärnskada som sedan dess präglat hennes liv i allt hon gör.
I boken berättar Matilda om allt ifrån hur det är att inte komma ihåg något av de 13 första åren av sitt liv till den fantastiska vilja som har tagit henne dit där hon är idag. Det handlar om fördomar, relationer och drömmar. Ja, helt enkelt om rätten till ett anständigt liv.
Förhoppningsvis ska den här boken inspirera andra som är i liknande situation som Matilda. Men tanken är också att Matildas bok ska kunna få andra - till exempel gymnasieelever  - att inse att det faktiskt går att påverka och göra något åt sin livssituation... Därför är också målet att komma ut och föreläsa i alla möjliga sammanhang.

FLER INBLANDADE

Vi är flera som varit inblandade, förutom Matilda själv och jag som hjälpt henne att skriva.
Matildas assistenter Johan Valin och Malin Olsson, som också båda är musiker, har med verkat under hela processen och Matildas pappa Anders har dragit ett tungt lass med det administrativa.


FÖRELÄSNINGAR OCH MUSIK


Utöver boken så är målsättningen att Matilda ska ut och föreläsa och tämligen snart kommer det också en cd med hennes egna låtat.