Stefan Strömberg - Författare, folkbildare och föreläsare 

Skriver och föreläser om utvecklingsfrågor, Latinamerika, ishockey, Bergslagen, naturen och skogen och en hel del annat 



Nu har Annelie tagit över och Nisse och jag tackar för oss efter 12 år och i dagarna har Annelie Brandt dragit i gång augustiinsamlingen till skolan.

Det känns tryggt att lämna över till Annelie som varit volontär i 3 månader på skolan.
Projektet fortsätter som förut och tyvärr är behoven minst lika stora som förut.

Det ena nya är egentligen ett nytt konto och ett nytt swishnummer.

Bankkonto 6501 758 454 538
Swish 070 5228588


Tack alla!!!

Efter 12 år drar nu Nisse och jag oss tillbaka från Projekt Kallampa och lämnar med varm han över till Annelie Brandt, med 3 månaders erfarenhet som volontär på skolan, som nu blir ansvarig för insamlingen till skolan för barn med funktionsvariationer i Otavalo, Ecuador.
Det har varit fantastiska år med allt från festivalen Spjutstock till glädjen över alla som velat vara med och medverka  med sitt stöd på olika sätt.
Men nu är det över och vi tackar alla som stött skolan, skickar en varm kram till vännerna i Ecuador och önskar Annelie lycka till.

Vi återkommer förstås med uppgifter om hur insamlingen kommer att gå till.

  Kram på er/Nisse och Stefan


Tack PMU i Vännäs

I augusti lyckades vi samla ihop 26800:- till skolan för barn med funktionsvariationer i Otavalo, Ecuador.
Häromdagen fick vi, utöver detta, en donation från PMU i Vännäs på 10000:-.
Det innebär att totalsumman landar på 36800:-, vilket är helt fantastiskt, och räcker till "nästan" 5 helårsstipendier.
På måndag skickar vi den återstående summan till Ecuador och samtidigt som vi tackar PMU i Vännäs för ett fint bidrag, vill vi också passa på att på nytt tacka er alla som på något sätt bidrar. Och glöm aldrig; att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls.

Nisse och Stefan


Nu är pengarna skickade

Nu är pengarna skickade till skolan i Otavalo, Ecuador. 26800:- blev det till slut, vilket känns mycket bra.
I praktiken innebär det nästan fyra helårsstipendier till barn med någon form av funktionsvariation som inte skulle gått i skolan alls annars, eller - i bästa fall - undanskuffade på någon statlig skola utan tillgång till det stöd de behöver.

Så vi säger tack alla! Jättetack till er som bidragit till projektet och spridit information om insamlingen.
Och glöm aldrig att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls.

    Kram på er

Nisse och Stefan



AUGUSTIINSAMLING - FÖR TOLFTE ÅRET I RAD SAMLAR VI IN PENGAR TILL SKOLAN I ECUADOR


Ni kanske tycker det har varit lite tyst ett tag om projektet och verksamheten vi stödjer på skolan för barn med funktionsvariationer i Ecuador.
Det betyder dock inte att det varit lugnt på skolan. Undervisningen har rullat på utan störningar. Ingen pandemi...

De fyra stipendier - sammanlagt 28000 kronor - vi samlade ihop till för ett år sedan har varit till mycket glädje.

Nu är det dags igen. Fattiga föräldrar har inte råd att skicka barn till skolan. Oron inför terminsstarten är stor. Staten ger inget stöd till skolan och de som har de allra sämst ställt - och bor en bit från skolan - har inte ens råd med bussbiljett alla dagar. Då är det lätt att välja att låta barnen hoppa över skolan och stanna hemma istället.

Nu kör vi en insamling under augusti månad och precis som de senaste åren samlar vi till stipendier. Ett helårstipendium på skolan motsvarar ungefär 7000 kronor och då ingår undervisning, skolmaterial och måltider.
I år bad jag Monica - som grundat skolan - att välja en bild till insamlingen som hon tycker symboliserar verksamheten.
Det blev den här där hon är ute med eleverna på en gatufest i staden Otavalo.

Tank ni som engagerar er. Varje bidrag är värdefullt. Högst upp har
ni swish och bankgiro

Nisse och Stefan




 God jul och tack för fina bidrag till skolan i Ecuador

Nu har vi skickat 4500 kronor som julgåva till skolan vi stödjer i Ecuador.
Vi vill också passa på och tacka för alla bidrag under året, både till den här lilla julinsamlingen och andra kampanjer under året.

Allt gott till er kära vänner, tack för er generositet och en riktigt god jul.
Feliz navidad y un abrazo a todos amigos en Ecuador

    Nisse och Stefan



Kanske en julgåva?

I år gör vi inte någon "formell" julinsamling, men eftersom det droppar in lite gåvor och behoven alltid är stora på skolan, har vi bestämt oss för att påminna om att möjligheten alltid finns att ge en julgåva.
Det behövs skolmaterial och visst är det roligt om man kan köpa något extra till en julfestlighet.
Så vi gör som så att den 18 december skickar vi de pengar som kommit in och glöm aldrig... Att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls. 


På skolan vi stödjer i Ecuador arbetar man både med utbildning och med att lära ut hur man bäst odlar

Allt hänger ihop. För att man ska kunna ta sig ur fattigdomen är det viktigt med utbildning. För att barn ska kunna utbilda sig får inte fattigdomen omöjliggöra detta genom att förhindra att man har råd att ta sig till skolan, råd att köpa böcker och annat skolmateriel, råd att bekosta skoluniform och/eller avgifter till privatskola (vilket kan vara enda möjligheten om man har en funktionsvariation).
Det blir lätt en ond cirkel där bristen på utbildning och fattigdom cementerar en utsatt tillvaro.
På skolan vi stödjer i Ecuador jobbar man både med utbildning och att hjälpa familjerna med kunskap i odlande. Såväl hur man gör det ekologiskt och som vad som är nyttigast.
Det är fint att se och vi blev glada när det dök upp några bilder i morse. Som vanligt frågar vi om vi får publicera och här ett foto som vi har möjlighet att visa.
Vi tycker den inger hopp och vi veta att motivationen att skicka sina barn till skolar ökar man kan se konkreta resultat. Som att tillgången på mat blir bättre och att det faktiskt går att göra något åt sin situation.



IDAG
 HAR VI SKICKAT 28000 KRONOR TILL SKOLAN I ECUADOR

Idag (13/9) har vi skicka 28000 kronor till skolan för barn med funktionsvariationer i Otavalo, Ecuador och det kommer att räcka till fyra helårsstipendier.
Kanske låter det inte så mycket, men för dessa fyra barn betyder det "allt" i en tid som på grund av pandemin varit mycket besvärlig för de flesta fattiga familjer i Ecuador.

Så vi säger; tack alla! för bidrag, för er solidaritet, för uppmuntrande ord och för informationsspridning.
Vi återkommer snart med mer information från skolan.

                                                             Nisse och Stefan


NU STARTAR VI JUBILEUMSINSAMLINGEN - 10 ÅR - SOM PÅGÅR UNDER HELA AUGUSTI

För tionde året i rad samlar vi nu in pengar till skolan för barn med funktionsvariationer i Ecuador.
De första åren gick pengarna till allt från skolmaterial till renovering av skolan och de senaste åren har merparten gått till stipendier till barn från familjer med knappa - ja, snudd på obefintliga - ekonomiska resurser. Vi har också gjort punktinsatser under pandemin, hjälpt en svårt sjuk anställd på skolan med en lungmaskin samt bidragit till en skolresa.

I år satsar vi åter på stipendier. Förra året fick vi ihop till sju stycken och målsättningen är densamma i år, även om vi naturligtvis är medvetna om att det är långt ifrån säkert att vi når ända fram.

Pandemin har slagit hårt mot de allra fattigaste i Ecuador. Inte minst på grund av att många försörjer sig på tillfällighetsjobb som försvunnit.
Därför är, tyvärr, vårt stöd angelägnare än någonsin.

På grund av en fluktuerande dollarkurs och allmän ekonomisk oro i världen är det i skrivande stund svårt att ange den exakta summan för ett helårsstipendium på skolan, men vi räknar med ungefär 8000 kronor per elev.

Många av er har följt projektet och bidragit under lång tid och vet att varenda krona ni skänker når fram till skolan. Ni vet också att vårt motto är "alla kan göra något och att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls."

Ge ett bidrag till jubileumsinsamlingen! Bankgiro 568-8882
                                                              Swish: 073-5953555

Tack alla ni som bidragit och tack alla ni som bidrar. Hjälp oss att sprida informationen om insamlingen som pågår fram till den 31 augusti.

        Nisse och Stefan

Och, naturligtvis, hör av er om ni har några frågor.


10 år med skolan i Ecuador - Jubileumsinsamling i augusti 

När jag öppnade datorn i morse var där ett brev från Monica som grundat och leder skolan för barn med funktionsvariationer i Otavalo, Ecuador.
Hon berättade att idag (onsdag 8 juli) är det skolavslutning.

Hennes brev födde många tankar och minnen. 10 år har vi stött skolan. 7 av åren har vi kört vår minifestival med fantastiska bidrag från, vänners vänner och musiker som ställt upp och spelat gratis.

De två sista åren har varit extra svåra på skolan. Pandemi som inte bara ledde till att skolan fick hålla stängt, utan till kraftigt ökad fattigdom. En av de allra viktigaste medarbetarna på skolan har avlidit och så har det varit en strejk som inneburit problem att ta sig till skolan.

Nu hoppas vi att ett lättare läsår väntar för barnen på skolan. Det räcker med fattigdomen och det räcker med de svårigheter som funktionsvariationerna innebär i ett land där möjligheterna till stöd är långt ifrån lika utvecklade som i Sverige.

Den första augusti drar vi igång jubileumsinsamlingen och vi återkommer med mer information då.
Tills dess önskar vi att barnen, personalen på skolan och alla ni som på det ena eller det andra viset har stött och stödjer det här projektet får en härlig sommar.

    Nisse och Stefan  

Tack alla för ett fantastiskt 2021

Det blev en julgåva också. Tack vare 2 fina privata donationer skickade vi iväg 51150:- till skolan häromdagen.
Pengar som kommer väl till pass nu när man behöver en ersättare till dona Lidu som så sorgligt gick bort, genomföra en del renoveringar och som vanligt hjälpa de elever som har det sämst ställt.

Tack alla för era insatser under 2021 och god jul och gott nytt år

   Nisse och Stefan


Tack alla för en fantastisk insats


Nu har vi avslutat augustikampanjen och vi gör det med ett fantastiskt slutresultat.
52193 kronor!
Tack alla ni som bidragit. Nu skickar vi 50000:- till skolan som räcker till sju stipendier.
Resterande del ligger kvar som en bas för kommande insamlingar och plötsligt uppdykande behov. Många familjer har till exempel stora problem att klara sig ekonomiskt under pandemin.
Givetvis går det bra att fortsätta att stödja projektet.

  Än en gång: Tack alla. Ni är fantastiska!

    Nisse och Stefan


AUGUSTIKAMPANJEN 2021 - STIPENDIER

Många barn i Ecuador med funktionsvariationer har inte möjlighet att gå i skola.
Är man dessutom fattig...
Ja, ni förstår.
Vi försöka underlätta för åtminstone några varje år med att samla in pengar till stipendier.
Vårt motto är som ni vet vid det här laget: Att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls.

Nu drar vi igång augustikampanjen som pågår hela denna månad. Målet är att få ihop till så många stipendier som möjligt.
Ett stipendium inkluderar både skolgång, material och måltider.
Varje stipendium kostar cirka 7000 kronor, beroende på dollar kurs.

Under förra läsåret bekostade vi sju stipendier, tack vare en fantastisk generositet från er bidragsgivare.

I skrivande stund har vi 26000 kronor i projektkassan, tack vare en stor privat donation.
Och som ni vet går alla insamlade medel oavkortat till Ecuador och skolan. Inget fastnar i administration eller liknande.

Det har varit ett besvärligt år och vi har behövt göra punktinsatser för att hjälpa barnens familjer med mat och annat, plus en insamling till dona Lidu som arbetar på skolan och hennes kamp mot sjukdomen. Hur det går för henne är fortfarande ovisst.

Vi hoppas ändå, naturligtvis, att så många som möjligt vill stödja insamlingen. Fråga om ni undrar över något.
Nedan har ni både bankgiro- och swishnummer.

  På förhand tack och en trevlig fortsättning på sommaren

    Nisse och Stefan   




STÖD PROJEKT KALLAMPA! Bankgiro 568-8882
                                            Swish: 073-5953555


ETT ROP PÅ HJÄLP FRÅN ECUADOR - KAMPANJ TILL OCH MED 3 MAJ

                   
Dona Lidu har arbetat länge på skolan vj stödjer i Ecuador. Lagar mat och sköter mycket mycket av det praktiska.
Hon har varit sjuk en tid och idag fick jag ett brev från Monica som berättade att det var lungcancer.

För att dona Lidu ska ha en chans att bli frisk behöver hon vård - cellgifter och syrgasapparat - och det kostar pengar. Något som dona Lidus familj inte har.
Lärarna och eleverna på skolan ska anordna aktiviteter för att hjälpa familjen, men det är inte lätt att få ihop tillräckligt.

Monica undrade om vi från projektet kan bidra med något.

Efter att ha pratat fram och tillbaka under dagen har jag och Nisse kommit fram till att vi gör en brandkårsinsats.
Egentligen ligger ju det här utanför projektet, men det är förstås omöjligt att säga nej.
Jag har träffat dona Lidu många gånger och vet hur mycket arbete hon lagt ner på skolan och eleverna.

700 dollar behövs och hur mycket vi kan få ihop vet jag inte, men mottot för projektet är ju "att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra något alls."
Varje krona har betydelse och vi börjar med att lägga 1000 kronor till insamlingen och hoppas på det bästa.

Vi håller på fram till den 3 maj och vi tackar er som vill hjälpa till.
Pengarna sätter ni in på det vanliga sättet (se uppgifter nedan).
Märk "Lidu".

Tack för att ni tog er tid och våra tankar går till dona Lidu

    Nisse och Stefan  

STÖD PROJEKT KALLAMPA! Bankgiro 568-8882
                                              Swish: 073-5953555


Vi stödjer en skola i staden Otavalo för barn med funktionsvariationer och en kulturgrupp från urbefolkningen - Kallampa - som också verkar på skolan.
Hittills har vi bidragit till nytt kök, renovering, ett par datorer, kulturverksamhet, skolmaterial och en rad stipendier till barn som inte skulle gått i skola alls annars. För närvarande är det åtta stycken.

Allt arbete är ideellt och vi anordnar en minifestival där alla uppträder helt utan ersättning
Det är spännande att se allt som  hänt under 2020 med Projekt Kallampa.

Till det vi skrev ovan har vi tyvärr också fått lägga akutinsatser på grund av pandemin. 

Vi är otroligt tacksamma för alla bidrag och allt stöd. Ni är fantastiska.

      Stefan och Nisse


STÖD PROJEKT KALLAMPA! Bankgiro 568-8882
                                              Swish: 073-5953555

        (Märk "Ecuador")


Det kom ett julkort och ett tack. Pengarna vi skickade i mitten av december har kommit fram och gör nytta både för enskilda familjer och för skolarbetet.
Nu fortsätter vi arbetet med att stödja skolan för barn med funktionsvariationer i Ecuador och passar samtidigt på att tacka alla som birdragit under året.

    Nisse och Stefan


15650 till skolan i Ecuador - Tack alla!

Det känns fantastiskt att kunna berätta att vår julinsamling med gåvobrev gav hela 15650:- som vi skickade iväg till Ecuador  den 16 december. Eftersom Ecuador är hårt drabbat av covid och det slår extra hårt mot fattiga familjer kommer pengarna att göra mer nytta än någonsin.

Tack alla som bidragit med en gåva eller genom att sprida budskapet!

       Nisse och Stefan




ETT GÅVOBREV TILL JUL


Det är svåra tider i Ecuador nu. Covid 19 har drabbat landet hårt. Inte minst de barn och de familjer som vi stödjer med vårt projekt.
Skolan har ständiga behov och ekonomin är extra ansträngd nu för de som  redan från början var fattiga.

Nu kan du köpa ett gåvobrev och ge bort som julklapp där du både stödjer skolans verksamhet och bidrar till lite julstämning.


Vi har två varianter - se nedan - att välja på och du går tillväga på följande vis.
Swisha eller sätt in den summa du vill skänka. Mejla
Bankgiro 568-8882
Swish: 073-5953555

Mejla vilken summa du satt in, vem du är och vem du ska ge julklappen till någon av följande mailadresser, så får du ett gåvobrev i retur.
latinamutv@hotmail.se
nils.ojaste@gmail.com

Helst vill vi ha insättningen senast den 15 december, så vi kan skicka pengarna till Ecuador innan jul, men skulle du vara sent ute så hamnar ju pengarna där de ska ändå, bara lite senare.

Vi kan bara leverera gåvobreven digitalt, så ni får stå för utskrift själva.
Tänk också på att det här är en miljövänlig julklapp.

Vi tackar på förhand

Nisse och Stefan 


NU HAR VI SKICKAT 50000:-

Nu är pengarna vi samlade in i augusti, plus det vi hade "i kassan" framme i Ecuador. Tack vare de 13500:- som ni bidrog med, kunda vi skicka sammanlagt 50000:- till skolan i Otavalo.
Det innebär - rent konkret - att sju barn med olika slags funktionsvariationer, nu får stipendier så de kan gå i skolan. En bra skola dessutom.
Behoven är alltid stora, men i år - med pågående pandemi - är de ännu större än vanligt. De fattigaste familjerna har haft svårt att få ekonomin att gå ihop, eftersom det är deras informella jobb - helt utan social trygghet - som först försvinner.
Så vi säger tack till alla som bidragit. Ni är fantastiska.
Och glöm aldrig... Att göra lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls.

    Nisse och Stefan


TACK! DET HAR REDAN KOMMIT IN 6600:-. 3 VECKOR KVAR.

Vi började den 2 augusti med 39152:- i kassan. 10 dagar senare är vi redan uppe i 45752:-
Det känns fantastiskt!
Vi är verkligen tacksamma och vi hoppas att fler blir inspirerade att bidra. 
Och tänk på det: Att gör lite är oändligt mycket mer än att inte göra någonting alls.
   Tack alla

      Nisse och Stefan


AUGUSTIINSAMLING TILL SKOLAN I ECUADOR - MÅLET ÄR 8 STIPENDIER

Det närmar sig terminsstart på skolan för barn med funktionsvariationer som vi stödjer i Otavalo i Ecuador.
De flesta åren har vi anordnat en minifestival - Spjutstock . där alla intäkter gått till projektet. På grund av pandemin låter det sig inte göras i år.
Hittills har projektet gått till köket, målning av skolan skolan, böcker, datorer, en skolresa, kulturverksamhet och en hel del annat.
De senaste åren har vi satsat på stipendier för barn som inte skulle haft råd att gå i skolan. 7-8 helårsstipendier har vi fått ihop till och det är målsättningen även i år.
Ett stipendium - där även en måltid ingår - kostar 7-8000 kronor (beroende på dollarkurs.
För närvarande har vi 40000:- i projektkassan och målet är att få ihop ytterligare 16000:- nu under augusti.
ALLA pengar som samlas in går oavkortat till skolan och har någon frågor om verksamhet, skola eller annat är det bara att höra av sig.
På grund av pandemin är situationen svårare än någonsin för dem som har det sämst ställt. Många har förlorat den lilla inkomst de har och att lägga pengar på att skicka ett barn med funktionsvariation till skolan är inte det som prioriteras högst.
Vill ni veta mer om projekt kan ni, som sagt, höra av er till oss eller läsa med på hemsidan (länk nedan). Vill ni bidra med pengar kan ni antingen swisha eller  sätta in på vårt bankgiro.
   På förhand tack!    Nisse och Stefan  


32 familjer har fått hjälp tack vare er

32 familjer har nu fått hjälp tack vare de pengar vi samlade in i påskas och dagarna efter. Mat, medicin och skydd mot coronaviruset har köpts in.
Tacksamheten från familjerna är enorm. Nu klarar man sig åtminstone ett tag till.
Vi fortsätter första att stå i ständig kontakt med Ecuador för att följa utvecklingen.
Givetvis går vi också vidare med projektet och insamlingen till stipendium åt de barn med funktionsvariationer som inte skulle haft råd att gå i skolan annars fortsätter.
För närvarande "kostar" ett stipendium 7-8000 kronor, beroende på dollarkursen.
Skulle det allvarliga läget fortsätta - Ecuador tillhör ju de länderna som drabbats hårdast - och skolorna hålla stängt, är vi naturligtvis redo att gå in med nödhjälp som den här.
Vi mottar med glädje alla bidrag och vi garanterar att varenda krona går fram till Ecuador.
Har ni frågor hör av er. 
Bankgiro och swish hittar ni ovanför den här texten.
Återigen tack alla ni som bidragit med en slant eller fört informationen om projektet och insamlingen vidare. Ni är fantastiska!

   Nisse och Stefan


8500:- till skolan - Tack alla som bidrog, Nu fortsätter vi

Igår skickade vi 8500:- till Ecuador. Precis som i Sverige har man drabbats av coronaviruset och skolan är stängd och barnen hemma. 
I påskhelgen kom det dessutom ett rop på hjälp från Monica, grundaren av skolan. Flera av familjerna lever precis på den ekonomiska smärtgränsen. Nu hade flera av föräldrarna förlorat den lilla inkomst de hade och det fanns helt enkelt inte mat att sätta på bordet.
Vi förde Monicas vädjan vidare på facebook och på 3-4 dagar hade vi fått ihop ovan nämnda summa som nu är skickat.
Vi tycker det är fantastiskt att så många ville hjälpa till. För oss kända och kända. Solidaritet när den är som bäst.

Nu går vi vidare och försöker få ihop till så många stipendium som möjligt i höst. 7-8000 kronor (beroende på dollarkurs) behövs för varje elev och det handlar om elever med olika funktionsvariationer som utan vårt stöd inte skulle gå i skolan alls.

Tack alla

Nisse och Stefan

Tack Add Truly 

Även i tuffa tider som dessa kan det dyka upp goda nyheter. Sedan tidigare visste vi att Add Truly, som stött oss i flera år, upphör med sin verksamhet. Något som naturligtvis är mycket tråkigt. Igår kom dock ett sådant där meddelande som verkligen värmer. När revisorn som gjorde deras sista bokslut var klar, sa han att han inte ville ha något arvode utan att man skulle ge det till ett bra projekt.
Det blev vi!
Stolta och tacksamma tar vi nu emot 6512 kronor, vilket nästan räcker till ett helårsstipendium, och tackar Add Truly, och alldeles speciellt Anna Urombi, för den tid som varit.
Det här ger ny energi och nytt hop.

 



Det kom ett tack som värmde långt in i själen...

Det finns brev och det finns brev. Plötsligt låg det där i mailkorgen. Brevet från de sex barn som fått stipendier genom Projekt Kallampa och utan vilket de inte skulle ha gått i skola.
Nu är de trygga det här läsåret och kan koncentrera sig och känna sig uppskattade i den fantastiska miljö som skolan vi stödjer utgör.
Vi här i Sverige fortsätter naturligtvis vårt arbete med att samla pengar och vi hoppas att ni som bidragit fortsätter att göra det.
För det här brevet är förstås till alla er, även det är adresserat till oss som driver projektet. och ni som har frågor och funderingar, hör av er.

      God jul och Gott nytt år (Swish och bankgiro hittar ni här ovan)


62000:- till Projektet!!!!

Vi är glada! Och tacksama. Häromveckan kunde vi skicka 62000:- till Ecuador och Projekt Kallampa. Pengarna går til 7 stipendier  för elver med funktionsvariationer som inte skulle haft råd att gå i skola annars och till kulturgruppen Kallampas arbeta för att främja ursprungskulturen, kampen mot rasismen och viljan att stärka självkänslan hos Ecuadors urbefolkning.
Tack alla som bidragit och som stödjer projektet. Det här känns fantastiskt!
     Nisse och Stefan

Slutspurt på insamling inför läsåret 2019-2020

Ja, nu börjar det bli dags att skicka pengar till skolan i Ecuador igen. Som ni vet har vi under årens lopp kunnat bidraga till renovering av kök, ommålning av skola, datorer, skolmaterial, en skolresa och en massa kulturverksamhet.
De senaste åren har vi satsat på stipendier till barn med funktionsvariationer som inte skulle haft råd att gå i skolan annars. Förra året fick åtta elever stipendier och varje stipendium som räcker ett läsår har varit på cirka 7000:- (beroende på dollarkurs). Dessutom kunde vi sponsra en hel del verksamhet med kulturgruppen Kallampa.
I år har vi tvingats sänka målsättningen av olika anledningar till 4 stipendier (får vi ihop till fler är det förstås bara bra). Nu räknar vi med, på grund av den svaga kronan, att ett stipendium är cirka 8000:-.
I skrivande stund (23 augusti) har vi 25000:- och behöver alltså - minst - 7000:- till.
Ovan hittar ni swish och bankgiro och vi kan garantera att veranda krona kommer fram och tas emot med stor tacksamhet på skolan.



2018 blev mycket lyckat... TACK ALLA!


2018 var ett lyckat år på alla vis inom projektet. Vi skickade iväg sammanlagt 72900 kronor som bl.a. gick till åtta stipendier till barn som inte skulle gått i skola annars, en skolresa och till kulturverksamhet, genomförd av gruppen med samma namn som projektet. Det har t.ex. inneburit 2 besök i veckan på skolan vi stödjer med musik, teater, lek och annat.
Kulturgruppen har också kunna bedriva verksamt på byskolor kring Otavalo och Peguche. Skolor som inte skulle haft någon kulturaktivitet alls annars.
På skolan har man börjat odla lite gröder tillsammans: personal, elever och familjer. I tre månader hade vi dessutom en volontär på plats.
Nu blickar vi framåt och hoppas att det här året blir lika lyckat som det förra. 
Ovan ser ni hur ni kan stödja projektet och vi är förstås tacksamma mot alla somvill bidraga. 
Frågor svara vi gärna på. Maila latinamutv@hotmail.se 

       Tack alla (igen)! Nisse och Stefan

Fantastiskt möte om framtiden

Ibland överträffar verkligheten förväntningarna. Nog trodde jag det skulle bli ett bra möte med Kallampa den här morgon, men det här... "Tack vare stödet från Sverige har vi utvecklat mycket: Självkänslan, leenden, musik. Barnen har till och med gjort en egen sång"

Det är Ali som berättar och det är han och Naim som är två gånger i veckan på skolan vi stödjer.
En del av pengarna går också till verksamhet i byarna där det inte finns någon kultur överhuvudtaget i skolan. En sådan by är Agato där man startade en kurs. By representanterna blev så imponerade att de sköt till lite pengar så att verksamheten med musik med mera kunde fortsätta lite längre. De hela avslutades med offentligt framträdande på torget i Peguche (den lilla staden där jag är nu). Då var borgmästaren för hela området där och blev i sin tur imponerad och skänkte pengar och instrument så att man kan fortsätta ytterligare.
Tala om RINGAR PÅ VATTNET, vilket är ett av de viktigaste målen med projektet.
Nu har vi diskuterat framtid och idéerna är många och jag hoppas att vi även i fortsättningen får mycket stöd.

 Skolan i september

På skolan i Ecuador som vi stödjer är terminen - precis som här - i full gång. Och det känns skönt att kunna konstatera att pengarna till stipendierna har kommit fram, att vår första volontär Anneli är på plats och att kulturgruppen Kallampa fortsätter på skolan med sin musik, teater, bild och lekar.

Ja, vi hoppas på ett bra och spännande år och det ska bli mycket spännande att besöka Ecuador i november. Vi tackat förstås alla som bidrar och hoppas ni fortsätter att både stödja och följa projektet.

Spjutstock 2018

Så har vi kört ännu ett Spjutstock. Åttonde gången var det och... Den sista. Det har varit åtta fantastiska evenemang med underbar musik, umgänge och gemenskap och solidaritet. En del har tältat. Vi har grillat. Och allt har skett mitt ute i skogen i närheten av en liten sjö.Det var ur Spjutstock som Projekt Kallampa föddes. Första året skänkte vi pengar till svälten på Afrikas horn, men sedan 2012 har det handlat om skolan för barn med funktionsvariationer i norra Ecuador och kulturgruppen Kallampa från urbefolkningen.Ja, som sagt, det åttonde Spjutstock blev det sista och vi avslutade i en härlig atmosfär av öppenhet och gemenskap. Projekt Kallampa fortsätter emellertid och inte som något som är på väg att svalna. Tvärtom! Projektet är starkare än någonsin och nu blickar vi framåt mot nya aktiviteter och nya samarbetspartners.Tack var en större donation och insamlingen i samband med Spjutstock är vi redan nästanframme vid vårt mål om minst 8 helårsstipendier och fortsatt stöd till kulturverksamheten. Fortfarande fattas det lite så vi är tacksamma för alla bidrag (Längst upp hittar ni swish och bankgiro).Snart har vi vår första volontär på plats. Anneli, en sjuksköterska som med egna medel bekostar tre månader på plats i Otavalo och Peguche.Hösten 2018 och våren 2019 kommer att bli spännande att följa och har ni några funderingar så hör av er.Spjutstock finns inte mer, men Projekt Kallampa lever vidare. Tack alla ni som stöder oss!!!


Anneli blir Projekt Kallampas första volontär

Vi har den stora glädjen att meddela att Projekt Kallampa nu får sin första volontär. I september åker Anneli Brandt, sjuksköterska från Uppsala, till Ecuador för att tillbringa tre månader på skolan i Otavalo som vi stödjer och med kulturgruppen från urbefolkningen.Anneli står för alla kostnader själv. Det känns viktigt att påpeka. Alla insamlade pengar fortsätter att gå direkt till verksamheten i Ecuador.Det känns mycket spännande det här och vi är glada för varje möte som projektet leder till. Naturligtvis ser vi fram emot att snart få höra om Annelis upplevelse och intryck från Ecuador.

LYCKA TILL; ANNELI OCH HA DET FINT!



Det kom ett brev från Monica, personalen och skolan vi stödjer

”Vi håller på att avsluta läsåret och det innebär mycket arbete, men vi är mycket lyckliga att vi kan förbättra livet lite grand för våra barn och den hjälp vi får från er är mycket viktig.
Kram och jättemycket tack för att ni finns tillsammans med oss på detta uppdrag.
    En stor kram till er kära vänner”


(Det är fantastiskt hur Monica, som startade skolan lyckas låna ihop dräkter så barnen får en chans att vara "fina" och uppträda, här på årets Inty Raymi. Något som stärker deras självkänsla enormt mycket.)



Ett lyckat halvår

Tiden går... Vi har just passerat midsommar. I Ecuador hyllar man solen i en fest som heter Inty Raymi.Det känns fantastiskt att kunna se tillbaka på ett fantastiskt första halvå för projektet. De 8 barn som fich stipendium har kunnat gå i skola. Naim och Ali från kulturgruppen Kallampa, som ingår i projektet, är två dagar i veckan på skolan och kör dans, bild, musik, lek och teater. Nu till Inty Raimy tränade man in en föreställning som man framförde. Något som stärker barnens självkänsla väldigt mycket.Och... Till vår stora glädje kunde vi bidra till en skolresa där barnen fick en möjlighet att komma till havet för första gången. Utöver själva upplevelsen, handlar det även här om stolthet och självkänsla. Nu fick även barnen på skolen göra det som tidigare bara varit något för andra...Dessutom! I höste kommer vi att ha en volontär på skolan. Mycket spännande och jag kommer snart att presentera en intervju där hon - för det är en hon - får berätta lite om sina förväntningar.Blir ni nyfikna och vill veta mer, är det bara att skriba till Stefan och Nisse på latinamutv@hotmail.se  

 

Projekt Kallampa fortsätter att utvecklas

En av de viktigaste ingredienserna i Projekt Kallampa är mötet. På alla plan. Mellan Sverige och Ecuador. Mellan olika kulturer och kulturformer. Mellan människor med funktionsvariationer och dem som inte har det. Mellan olika åldrar. Fördomsfritt och öppet. Därför känns det extra roligt att kunna berätta att från och med denna veckan (2 maj) kommer Ali och Naim, från kulturgruppen Kallampa, att jobba med barnen på skolan vi stödjer 2 gånger i veckan. De behärskar musik, bild, teater och musik, så vi kan garantera att det kommer att bli spännande, givande och utvecklande.
Att det här är möjligt beror naturligtvis i första hand på Kallampas vilja, engagemang och skicklighet. Men av stor betydelse är också de pengar vi samlar in i projektet.
Som en bonus, vilket är extrakul, kommer Naim och Ali dessutom att jobba på ett par byskolor med kultur. De kommer att möta elever och lärare som annars inte skulle ha någon kulturundervisning alls...

 

 

ÅTTA ELEVER FICK STIPENDIUM!

Det kom en film från skolan vi stödjer häromdagen där de 8 barn som fått stipendium från Projekt Kallampa tackar. Rörande och glädjande. Egentligen är det så lite vi gör. Samtidigt betyder det så mycket för de här enskilda barnen med funktionshinder som inte skulle haft råd att gå i skola annars.
I inledningen av filmen nämns jag och Nisse vid namn, men det är verkligen ett tack till alla som medverkat och engagerat sig i Projekt Kallampa. Den här filmen är till er och jag hoppas ni fortsätter att bry er. Och glöm aldrig: Att göra lite är oändligt mycket mer än ingenting alls.

Så... På elevernas, skolans och våra vägnar... T-A-C-K!!!!
(becados = "dom som fått stipendier)

 

 

 

 

 

 

 

Only for Heroes

"Nytt år = nya möjligheter. Och vi börjar året med att tillsammans med er skapa nya möjligheter för barn i Ecuador. 5% av varje köp som ni gjorde under julhandel...n har gått till vår samarbetsorganisation Projekt Kallampa som driver den enda skolan i norra Ecuador för barn med funktionsvariationer. Pengarna gör stor skillnad för barnen, som utan skolans insatser inte skulle ha möjlighet att gå i skolan, lära sig nya saker, utvecklas och helt enkelt få vara barn. Krona för krona skapar vi möjligheter för superhjältar världen över. Ett stort tack till er alla! #projektkallampa #onlyforheroes #ecuador #mångabäckarsmå #julgåva #heroes #skola #utbildning #csr #socialtansvar #addtruly #nyamöjligheter"

 

 

 

Projekt Kallampa 2017

Pengar skickade till projektet (7 nov)

Idag har vi skickat 55000:- till skolan i Otavalo, Ecuador. Det känns fantastiskt. Pengarna kommer att räcka till minst 8, förhoppningsvis 9, stipendier till barn med funktionshinder som annars inte skulle ha kunna gå i skola.
Tack till alla - ingen nämd ingen glömd - som på något sätt varit med och bidragit. TACK!

    Nisse och Stefan

 


Spjutstock 2017

För sjunde gången har vi genomfört Spjutstockfestivalen och precis som vanligt var det en härlig upplevelse med musik, poesi, foton, härliga vänner, god mat och mycket umgänge.
Alla uppträder gratis och pengarna går oavkortat till Projekt Kallampa som består av skolan för barn med funktionsnedsättning som vi stödjer och kulturgruppen Kallampa från ursprungsbefolkningen.
Exakt hur mycket pengar vi fått in vet jag inte exakt i skrivande stund, men vi räknar med att - ihop med övriga insamlade medel - kunna få ihop till minst 5-6 årsstipendier för barn som annars inte skulle kunnat gå i skola alls.
Som vanligt tänker jag på hur skönt det är att kunna visa att att det faktiskt går att göra något, att det går att på verka även med små resurser. Det vi gör har betydelse i Ecuador och det inspirerar andra.
TACK ALLA SOM KOM TILL SPJUTSTOCK OCH TACK ALLA SOM PÅ NÅGOT VIS BIDRAR!



Fest på Tjörn 22 juli  - 5000:- till projektet

För en vecka sedan fick jag och Nisse möjlighet att berätta om vårt Ecuadorprojekt - Projekt Kallampa - på en sommarfest på Tjörn. Det var Malin och Isak som firade gemensam födelsedag och som bestämt sig för att, precis som Nisse och jag gjorde när allt startade för sex år sedan, strunta i presenter och istället samla pengar till projektet i Ecuador. Bland annat anordnade de en salsakurs där deltagaravgi...ften går direkt till Projekt Kallampa.
Resultatet blev fantastiska 5000:- kronor och vi vill här passa på att tacka arrangörer, festdeltagare, bidragsgivare för initiativ, en synnerligen trevlig fest och ekonomiska bidrag.
En del av vårt projekt är att inspirera andra, visa att det går att göra något för en bättre värld och skapa ringar på vattnet. Det här var ett underbart exempel på att det verkligen går. Dessutom var det flera personer under festen som ville veta mer och som funderade på att göra något liknande...
Så för att inte glömma någon säger vi: TACK ALLA SOM VAR MED OCH BIDROG OCH - NATURLIGTVIS - ETT EXTRA TACK TILL ARRANGÖRERNA!!!!
     (Foto från salsakursen: Anette Bargel)

 

Vi hade tanken att ställa in Spjutstock i år. Evenemangen i Brekille (Skåne) och på Västkusten kändes fullt tillräckliga. Men så började flera av våra artister höra av sig. När blir Spjutstock i år? Hur ser det ut? Ja, det gick ju inte att ställa in, så nu gör vi det ännu en gång och jag lovar... Årets Spjutstock blir bättre än någonsin.
Det är härligt att se hur skolan fungerar bättre och bättre. Nymålad, bättre kök, kulturevenemang, stipendier till dem med sämre ekonomiska förutsättningar.
Och så kulturgruppen Kallampa. Kampen mot rasism och för den egna kulturen. Ja, det kan bli ett bra år i år.
Stöd Projekt Kallampa! För en bättre värld!

 

Only for Heroes börjar stödja projekt Kallampa, juni 2017

För ett par år sedan mötte jag Add truly för första gången och hade väl egentligen inte någon aning om vad det samarbetet skulle innebära. Sedan träffade jag och Nisse dem vid ytterligare ett tillfälle och samarbetet sköt fart på allvar.
Sedan en tid stödjer Sydamerikaexperten och Colombia Eco Adventures oss. Stödet innebär att en del av det som resenärer betalar för att resa till Ecuador/Sydamerika går till Projekt Kallampa.

Nu har samarbetet utveclats ytterligare, vilket känns helt fantastiskt, med Only for Heroes.
Only for Heroes är återförsäljare av specialpedagogiska läromedel, material och hjälpmedel för barn och ungdomar med särskilda behov. De erbjuder också kurser, föreläsningar och workshops kring bland annat språkstörning, dyslexi och neuropsykiatriska funktionsvariationer.
Vi ser mycket fram emot detta samarbeta och hoppas det kan bidraga till att fler barn med funktionshinder i Ecuador kan få den goda undervisning som ges på skolan vi stödjer och - natyrligtvis - att kvalitén kan höjas ytterligare...

 


Spjutstock 2017 och en del annat

Så går det mot sommar igen och Projekt Kallampa fortsätter. I år blr idet evenemang i Skåne och i Göteborg i juli och Dalarna i september. Håll ögonen öppna så kommer snart mer information.

 

 

 

 

 

 

 

Åtta stipendier och en massa kultur

Så går 2016 mot sitt slut och det har varit ett bra år för projektet. Till slut blev det åtta stpiendier till barn med funktionshinder som annars inte skulle kunna gått i skola överhuvudtaget.
Vi hade en fantastisk festival. Spjutstock 2016 var otroligt lyckat, trots regn.
Privata bidragsvivare, Pecory från Söderhamn, artister som ställt upp gratis, resenärer i Sydamerika som jag var reseledare för, Add Truly... Alla har ni på ett fantastiskt sätt bidragit till Projekt Kallampa.
Och så Kallampa förstås, med sina aktiviteter på skolan och på andra håll i norra Ecuador.
Nu fortsätter vi. Blickar fram mot 2017.
Och tänk... Åtta stipendier. Alla kan göra något. Alla!
TACK!

Ecuador och skolan plus nya bidrag

Ja, så är jag tillbaka i Sverige igen efter 5 veckor i Sydamerika. En resa som inleddes med ett fantastiskt besök på skolan vi stödjer i Otavalo, Ecuador. Pengarna från Spjutstock var visserligen redan skickade, men nu skedde det symboliskt.
Och vilken förmiddag det blev. Uppträdanden med dans och musik. Tal från föräldrar till de tre barn som fick stipendier som gör att de nu kan gå i skola istället för att tvingas vara hemma. En... tacksamhet så stor att jag flera gånger kände mig generad och hade ögonen fulla av tårar.
Det är härligt att se att pengarna vi samlar in gör nytta och jag tänker som alltid på att det är oändligt mycket mer att göra lite än att inte göra något alls.
På möte med kulturgruppen Kallampa beslutades också att de ska öka verksamheten på skolan kommande år. Något som blir mycket spännande.
I dagarna har jag också fått reda på att resenärerna på den Sydamerikatur jag var reseledare på skänker pengar till projektet. Och att Pecory, föreningen från Söderhamn som stött oss under flera år, kommer att bidra även detta år.
Detaljer om detta återkommer jag med inom kort.
Till alla ni som bidragit och bidrar: T-A-C-K!!!

 


Spjutstock 2016

 

Ja, så har vi haft vår festival. Spjutstock som den heter. Det är nästan omöjligt att berätta om den, för den rymmer allt...
Kultur, solidaritet, möten. Ja, möten är det allra viktigaste. Över generationsgränser. Mellan musik och poesi. Och viktigast av allt... Mellan Ecuador och Sverige, mellan olika kulturer. Mellan barnen med funktionshinder i Ecuador och musiker på scen i i Spjutsbo. Mellan landet och staden.
Och visst... Vi skänker pengar. Det är jätteviktigt. Inte minst nu när de ska gå till stipendium för de familjer som är så fattiga att de inte har något annat val än att låta sina barn med funktionsnedsättning tillbringa hela sina liv i hemmet.
Men det är mötet som är det stora. Lära sig av varandra. Upptäcka hur kulturgruppen Kallampa ideellt jobbar mot rasism, för att stärka den egna självkänslan hos urbefolkningen.
Vi kan lära oss så mycket.
Av varandra.
Alla människor är lika mycket värda och för att inse det på djupet måste vi mötas...
Stöd Projekt kallampa!


Nu satsar vi på stipendium...

Den ekonomiska situationen är svår för många familjer i Ecuador. Barn med funktionshinder står utan stöd.
Somliga familjer har inte råd att ha sin barn i skolan, trots att kostnaden är låg.
Därför har vi beslutat oss för att på gående insamling ska gå till ett antal stipendier till familjer utan resurser.
Ett år på skolan i Otavalo kostar mellan 5-6000:- och då ingår undervisning, böcker, mat med mera....

...

Läs mer på länken nedan och/eller sätt in pengar på Bankgiro 568-8882.





Nu börjar vi samarbeta med Vimmerby folkhögskola

Nu inleder vi ett samarbete med Vimmerby folkhögskola som förhoppningsvis kommer att leda till att några elever därifrån åker till Ecuador våren 2017 för att arbeta som volontärer i projektet.
Det känns mycket spännande och vi återkommer med mer information.
Ni som är intresserade av att söka: Kontakta Vimmerby folkhögskola!

 

 

 

 

 

 

Möten... Mitt älsklingsord och det första jag kommer att tänka på när jag öppnar mailen och hittar en massa vackra bilder som min vän Ali Lema skickat.
Kulturen som öppnare, istället för som vägg. Det kulturgruppen Kallampa gör för barn och ungdomar är varken mer eller mindre än fantastiskt. Jag är så glad att det projekt som jag och min son Nisse Strömberg startade för fem år sedan är med och stödjer det här.
Vi började med skolan för barn med funktionshinder i Otavalo i norra Ecuador. Sedan kom vi i kontakt med Kallampa. Och allt har mynnat ut i ett... Alla kan, alla är lika mycket värda. Läs mer på länken nedan.



Det kom en hälsning från Otavalo...

Det händer saker i Ecuador. Igår kom det en hälsning från skolan vi stödjer i Otavalo. Datorerna man köpt för en del av pengarna vi samlade in under Sputstockfestivalen i augusti fungerar.
Glädjen är stor och stoltheten enorm!
På dataskärmen är det mitt namn som står, men det är så många som ska tackas. Min son son Nisse, Kallampa, Pecory i Söderhamn, alla musiker som som spelade, alla som kom till festivalen och alla andra som på något sätt bidragit.
Nu går vi vidare med mer glöd! Fortfarande är det många barn med funktionshinder från fattiga familjer som inte har tillgång till någon skola. Det skulle kunna vara en utmaning.
Fortfarande är det många byar i regionen som inte har någon undervisning alls i musik, dans, teater eller bild. Där bidrar redan några av medlemmarna i Kallampa. Där skulle vi kunna göra mer...
Projekt Kallampa bygger på att mötas och att alla människor är lika mycket värda.


Det händer mycket nu!

Det händer mycket nu och det gör mig glad. Jag minns den dagen då jag och min son Nisse bestämde oss för att ha en födelsedagsfest ihop, strunta i presenter och istället hitta ett projekt att stödja.
Resultatet blev Spjutstock, en liten festival med vänner och släktingar, musiker och poeter, grill och tältning, som vi nu anordnat 5 gånger i skogen i södra Dalarna.
Mycket av det här har jag redan berättat, samtidigt som jag hela tiden pratar om att "alla kan" och "ringar på vattnet".
Det fungerar! Både i Sverige och i Ecuador. I Ecuador har det inledande stödet till skolan för barn med funktionshinder lett till ett samarbete med Kallampa, en kulturgrupp från ursprungsbefolkningen som jobbar mot rasism, för att stärka självkänslan och för att öka kunskapen om den egna kulturen. Det har också inspirerat Kallampa att bege sig ut i byar, helt ideellt, i Imbaburaprovinsen, som annars inte skulle någon kulturundervisning alls i skolorna där... Nu får de musik, dans, teater.
I Sverige börjar vi få spridning i hela landet... Det som började i Dalarna har gått vidare. I Hälsingland finns Pecory som bidrar med en rejäl summa varje år. I april ska jag till Skåne och prata Projekt Kallampa. Något som jag hoppas leder till ett utbyte, med resor i båda riktningarna. I Västerbotten (Skellefteå) jobbar eleverna på Bygg med att göra en teaterscen och samlar pengar till projeket, samtidigt som man söker pengar för utbyte och en yrkeskola för ungdomar med funktionshinder. I Småland (Vimmerby) finns en folkhögskola som allvarligt överväger att skicka volontärer till skolan vi stödjer i Otavalo.
Så visst stämmer det. Alla kan och det blir ringar på vattnet.
Jag berättar allt det här, inte för att skryta utan för att visa just att alla kan göra något och att det har betydelse.
Jag och Nisse kunde väl aldrig drömma om det här när vi började, men det blev något vackert och ska jag vara lite egoistisk. Så underbart att få göra något ihop med min son. Så härligt att se mina finaste vänner dyka upp år efter år. Så fint att se människor mötas över generationsgränser och med olika sätt att utföra kultur. Så glad att se att det verkligen fungerar i Ecuador...

 

Nu har man ett bättre kök på Maria Montessoriskolan, delar av skolan är renoverad och på barnens önskan har man målat den gul.
För de senast insamlade pengarna har ett par datorer köpts in. Samarbetet med kulturgruppen Kallampa tätnar med workshops i bild, musik och teater. Och Kallampas... Ja, de har vidgat sin verksamhet till byar runtomkring Peguche och Otavalo.

Vi jobbar med att skaka fram pengar till Kallampaturné i Sverige. I Skellefteå söker man pengar för utbyte och kanske en yrkesskola. I Vimmerby i Småland pratar man om att skicka volontärer till skolan i Otavalo. Och - naturligtvis - planerar vi för ännu en Spjutstockfestival.

                       STÖD PROJEKT KALLAMPA! Bankgiro 568-8882

            VÄLKOMNA TILL ETT SPÄNNANDE ÅR MED PROJEKT KALLAMPA!

 

 

 

 

Överlämning av pengar från Spjutstockfestivalen, Kallampa, barnens framträdande 12 november 2015
 


(Abajo en espanol)

 

Så har jag lämnat över pengarna från Spjutstock (tack alla som bidragit, tack Pecory och Ann Jonsson för stöd).
Det blev en fantastisk dag på skolan och barnen i sina lånade kläder var så uppspelade och ville framföra sin teater att vi fick lägga om programmet. En pappa grät: För första gången på nio år vågade hans som utföra något framför andra människor.
Kallampa var fantastiska som vanligt och lyckas på ett par sekunder fånga barnens uppmärksamhet. Igår ...hade de dessutom lagt till en film om hur viktigt det är med rent vatten i programmet.
Pengarna kommer bland annat att användas till att köpa in ett par datorer och till musik- och teaterworkshops. Plus att vi nu kommer att utvidga till byar runtomkring Otavalo som överhuvudtaget inte får någon kulturundervisning annars. Hittills har några av medlemmarna i Kallampa gjort detta helt ideellt...

Ahora he entragado el dinero del festival Spjutstock (gracias a todo que han apoyado en algun manera)
Fue un dia muy lindo en la escuela y los ninos en sus trajes fueron fantastiscos.
Los Kallampas fueron exelentes como siempre. Solo necesitan dos seconditos para tener el auditorio en sus manos. Una noved en la programa de Ayer fue una pelicula de la importancia de tener agua limpia.
En dinera va a - entre otras cosas - ayudar a la escuela comprar dos computadoras y a talleres de musica y teatro. Tambien vamos a trabajur en algunos Pueblos en los alrededores del Otavalo. Pueblos que no tiene nada de educacion cultural. Hasta ahora algunos miembros de Kallampa ya han hecho este sin recibir algo de pago...

På Maria Montessoriskolan i november 2015

Idag har jag träffat eleverna och lärarna på skolan för barn och ungdomar som vi stödjer. Det blev ett härligt besök. Redan tidigare har jag ju sett hu väggarna målats gula och hur pengarna vi samlat in använts på bästa sätt. Förutom väggarna och upprustningen av skolan, till olika kulturaktiviteter med mera.
Nu fick jag också se köket där våra pengar varit med och bidragit.
Idag jobbade eleverna, med stort engagemang, med en värderingsövning. Kärlek, respekt, hederlighet, omtanke och solidaritet var några av de begrepp som togs upp.
På torsdag lämnar jag över pengarna från årets Spjtstockfestival.
Då kommer kulturgruppen Kallampa att medverka med sin musik, teater med mera.
Flera nya planer är under avhandling och jag återkommer till dessa.
Fler bilder hittar du på facebooksidan "Projekt Kallampa".

 

Spjutstock 2015

Ja, vad ska man säga... Vilken festival! Fantastisk musik. Underbara gäster. Generositet. Och... Möten!
Vi träffas över alla gränser. Gammal och ung. Sverige och Ecuador. Olika kulturformer. Vi jobbar för att barnen och ungdomarna med funktionshinder i Otavalo, Ecuador ska få ett värdigt liv. Vi samarbetar med Kallampa som med sin verksamhet - musik, teater, poesi, bilder - jobbar mot rasism, för ökad självkänsla, för att ursprungskulturen ska bevaras.
Det är så mycket våld i samhället, så mycket hat...
Projekt Kallampa rymmer det vackraste i livet. Skratt, möten, solidaritet och rättvisa. Och... Alla kan!
Stöd gärna projektet på bankgiro 568-8882! Hör av er med frågor och läs även mer på fb-sidan "Projekt Kallampa"!

 

Nytt om projektet

Renoveringen av skolan går framåt. Med pengar som vi bidragit med genom insamlingar och minifestivalen Spjutstock har man åstadkommit både yttre och inre ansiktslyftning.
Kulturgruppen Kallampa fortsätter med sina evenamng till glädje för elever, personal och - inte minst - dem själva.
Projektet påverkar heller inte bara den yttre miljön. Lika viktigt är att självkänslan stärks, kampen mot rasism och allas rätt till utbildning och att få "synas".
Vi i Sverige får göra något med mening i och lära oss massor. Det handlar om utbyte. Det handlar om möten...
Nu går vi vidare. Med en ny festival i augusti. Ni som vill har möjlighet att sätta in pengar på bankgirot nedan.

 

Ny film från projektet

På filmen (se länken nedan) ser ni hur Kallampa kommer till skolan för barn och ungdomar med funktionshinder som vi stödjer och hur viktigt det är med dans, musik, teater, bild...
Nu är ambitionen att få hit Kallampa för en turné i Sverige; konserter för allmänheten och på skolor.

Kolla filmen och stöd gärna projektet på bankgiro 568-8882.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dkQznsQ3J70&feature=youtu.be


 

STÖD PROJEKT KALLAMPA! Bankgiro 568-8882
 

Nu rullar vi vidare med Projekt Kallampa som stöder en skola i Otavalo (norra Ecuador) - Maria Montessori - för barn och ungdomar med funktionshinder och kulturgruppen Kallampa som består av unga män och kvinnor från ursprungsfolkningen. Med musik, dans, målning, berättelser, kunskap om naturen med mera, verkar de för att stärka den egna kulturen, för att öka självkänslan och kämpar mot rasism.
I november, när jag var i Ecuador för att skriva färdigt min bok, passade jag på att överlämna de pengar vi samlat in. Pengar som går till kulturevenemang, skolböcker, måltider för barnen, reparationer, hälskokontroller med mera.
Förutom pengarna handlar  det om att utbyte där alla inblandade lär sig nya saker och får nya erfarenheter.
Nu går vi vidare och vill ni stödja Projekt Kallampa kan ni sätta in pengar på Bankgiro 568-8882, märk med "Projekt Ecuador".
Hör gärna av er med frågor om kulturen, hur pengarna används, om skolan, om framtiden med mera till latinamutv@hotmail.se .
En fråga kan jag svara på redan nu. Allt som samlas in går direkt till Ecuador!


 

Det blir bara bättre...
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag kom nästa steg. Kaplanskolan i Skellefteå vill ha ett utbytesprojekt med skolan vi stödjer i Otavalo, norra Ecuador.
Kan det bli bättre?
Tre lärare åker ner för att sondera terrängen i mars.
Målet är att få till ett utbyte som gagnar alla och som slutar med att man bygger en yrkesskola för ungdomar med funktionshinder. Det finns ingen sådan... Men med en sådan skola så öppnar sig helt nya möjligheter för barn och ungdomar som hittills inte haft en chans att komma ut i yrkeslivet.
Underbart!






Stöd Projekt Kallampa!!!

Nu rullar vi vidare med Projekt Kallampa som stöder en skola i Otavalo (norra Ecuador) - Maria Montessori - för barn och ungdomar med funktionshinder och kulturgruppen Kallampa som består av unga män och kvinnor från ursprungsfolkningen. Med musik, dans, målning, berättelser, kunskap om naturen med mera, verkar de för att stärka den egna kulturen, för att öka självkänslan och kämpar mot rasism.
I november, när jag var i Ecuador för att skriva färdigt min bok, passade jag på att överlämna de pengar vi samlat in. Pengar som går till kulturevenemang, skolböcker, måltider för barnen, reparationer, hälskokontroller med mera.
Förutom pengarna handlar  det om att utbyte där alla inblandade lär sig nya saker och får nya erfarenheter.
Nu går vi vidare och vill ni stödja Projekt Kallampa kan ni sätta in pengar på Bankgiro 568-8882, märk med "Projekt Ecuador".
Hör gärna av er med frågor om kulturen, hur pengarna används, om skolan, om framtiden med mera till latinamutv@hotmail.se .
En fråga kan jag svara på redan nu. Allt som samlas in går direkt till Ecuador!

 

Överlämnandet blev en härlig fest

Så mycket glädje, lycka och värme. Den dag då jag lämnade över pengarna till skolan i Otavalo blev en härlig fest. Högtidlig.
Kallampas framträdande var fantastiskt. Det tog inte två sekunder, så var barnen med och dansade, klappade händer och prövade trummor.
Pengarna kommer att gå till underhåll, böcker, studiebesök, skolmat, skolhälsa och hjälpa de fattigaste familjena med terminsavgiften.
Dessutom skänkte min gode vän Dan Maxon en summa som ska gå till julfirande (många familjer har inte råd med något firande alls.)

Nu fortsätter projektet. Både i Ecuador och i Sverige. Kallampa kommer att fortssätta samarbetet med skolan med workshops i musik, dans och bild. Kallampa kommer också att arbeta i andra byar och med andra skolor.
I Sverige fortsätter insamlandet och jag kommer snart att publicera ett bankgironummer och berätta mer om den fortsatta verksamheten.
Tills dess: Tack alla som bidragit! Glädjen och tacksamheten är stor!

 

Inför överlämnandet av pengar 20 november

Jag sitter utanför mitt rum och förbereder morgondagen, då jag formellt ska överlämna pengar till skolan i Otavalo för barn och ungdomar med funktionshinder. Det känns stort. Jag har också just avslutat ett informationsblad om projekten till Destination Compensation, som ska presentera det för ett antal reseföretag imorgon. Spännande!
Dessutom håller jag med lite "sidogrejer". En yrkesutbildning i Sverige vill ha utbyte med motsvarande utbildning här i Ecuador.
Samtidigt hör jag hur en av medlemmarna i Kallampa övar på sin flöjt inför morgondagen. Otroligt vackert. Alla sinnen på en gång. Jag jobbar med orden. genom bäckens brus hör jag flöjten och vi har ett fantastiskt projekt på gång

Följ även projektutvecklingen på vår facebooksida "Projekt Kallampa"

 

Lägesrapport från Peguche, Ecuador

Det har börjat minst sagt intensivt. Förutom bokskrivandet håller jag på med projekten. Jag har haft möte med skolan vi stödjer och med Kalllampa (kultgruppen från ursprungsbefolkningen) .
Och det har varit fantastiskt!!!
Kallampa ska göra worksshops på skolan en dag. Då ska barnen få rita efter att först fått lyssna till gamla myter och legender. Sedan har vi en dag då jag ska lämna över pengarna formellt som vi samlade in på Spjutstock, abf och som vi dubblade med hjälp av Pecory (Söderhamn). Då kommer Kallampa att framföra sin föreställning med musik, dans och traditionella kläder.
Det blir ett fantastiskt möte som innehåller Kallampa, barnen och ungdomarna med funktionshinder och vi i Sverige som stödjjer det här. En sann manifestation för kultur och möten och mot våld.
Dessutom ska jag göra två föreläsningar om utveckling, möten, kulturens betydelse och projektet. En på Otavalos univeristet och en i Cajas, en bysamfällighet där Kenaink, en av medlemmarna i Kallampa, bor.
Och så blir det TV... Nu på måndag kommer ett nationellt TV-team till Peguche för att spela in när Kallampa framför några tradtionella sånger. Det blir också tid till intervjuer och jag ska prat lite om projektet, om solidaritet och om vikten av att mötas.

NATURLIGTVIS vill jag gärna berätta om det här när jag kommer hem, så hör av er om ni är intresserade...
 

 

Besöker Ecuador i november . Skriver bok, projekt, vänner..
 

 

En bok om Ecuador ska jag skriva färdigt... Har hållt på ett par år med den nu. Brottats med orden. 25 års upplevelser.
Jag ska lämna över pengarna till skolan (officiellt, de är redan överförda naturligtvis). Med Kallampa ska jag prata framtid, hur vi går vidare tillsammans. Hur vi än mer arbetar med kulturen som utvecklingspotential, inom integrering, mot rasism...
Skellefteå och Kaplanskolan har kommit till. Jag ska förmedla kontakter mellan en yrkesutbildning där och en i staden Otavalo.
Och... Jag ska föreläsa på spanska på universitetet i Otavalo.
Det kommer att bi en spännande månad i Ecuador och efteråt kommer jag gärna och berättar på skolor, föreningar, organisationer eller på företag om ina erfarenheter, intryck och upplevelser...
Tveka inte att höra av er!

 

Ecuadorprojekt - För stärkande av självkänsla, för att mötas, mot rasism, för allas rättighet till ett värdigt liv.

Läs om vad som ledde fram till Ecuadorprojektet....
 

Ecuadorprojekt
Kulturmöte
Projekt Ecuador - En presentation (13 okt).docx (885.71KB)
Ecuadorprojekt
Kulturmöte
Projekt Ecuador - En presentation (13 okt).docx (885.71KB)

 

 

Aktuellt
- 16 september - Dan Josefsson föreläser om sin bok om Thomas Quick på Faluns stadsbibliotek.
Vi har fått förmånen att visa delar av vår utställning i samband med den.
-
28 september 15.00. Vernissage och berättelse om projektet i Vintjärn.
- 7 oktober, vernissage på utställningen på ABF i Falun
- 21 oktober 19.00, föreläsning om Ecuador och projektet på ABF i Falun

 


 

 

En bakgrund 
Ecuador är det landet som jag är mest engagerad i just nu. I november åker jag dit för att skriva färdigt min bok. Alexandra Björk och jag försöker få till stånd ett projekt som rymmer såväl Kallampa - som är en grupp unga män och kvinnor från ursprungsbefolkningen som genom dansen, musiken, bildskapandet och berättandet försöker stärka självkänslan och återupprätta sitt folks heder efter 500 års förtryck - som en skola för barn och ungdomar med olika former av funktionshinder.
Arbetet rymmer en utställning där Alexandra fotograferat och jag skrivit texter, föreläsningar och - naturligtvis - det vanliga kämpandet med ansökningar och blanketter.
I maj 2014 besökte vi Ecuador på en förstudieresa, finansierad av Forum Syd. En resa som definitivt inspirerade oss att gå vidare.
Samtdidigt har jag och min son Nisse i tre års tid anordnat en fest för vänner och bekanta, med musik, grill och umgänge - Spjutstock kallar vi den - där vi samlar in pengar till skolan. I år fick vi in över 18000:-!!!! 9000:- samlade vi in. Sedan gick Pecory - Barnens vänner, från Söderhamn in och dubblade.

 

 

Projektet med Kallampa
Det handlar om att mötas genom kulturen. Det som språket inte alltid lyckas med. Sedan några år tillbaka finns Kallampa i norra Ecuador. Unga män och kvinnor som arbetar med workshops och föreställningar för att stärka sin identitet, motverka rasism och öka medvetenheten om sin kultur. Alexandra Björk arbetar med ungomar och kultur i Sverige. Själv arbetar jag sedan 25 år tillbaka med Latinamerika. Så föddes idén. Låt oss mötas genom kulturen, vilket är minst lika viktigt här i Sverige med tanke på rasismen som finns och alla människor som tvivlar på sin egen förmåga.
I skrivande stund håller vi på med projektansökan.

För att fördydliga kan man säga att Projekt Kallampa numera består av två delar som samverkar. Dels skoldelen som startades 2011 av mig och Nisse Strömberg. Dels kulturdelen med Kallampa som drogs igång två år senare av Alexandra Björk och undertecknad.
Tillsammans försärker de båda delarna varandra!


Skolan i Otavalo
För tredje året i rad anordnade jag och min son "minifestivalen" Spjutstock för vänner och bekanta. En härlig dag i augusti med musik, ungänge och grill till förmån för skolan för barn och ungdomar med funktionshinder i Otavalo.
Det är - utan överdrift - en fantastisk skola som startades av Monica Vaca, utan tillstymmelse till stöd föfrån myndigheterna.
Skolan är den enda i sitt slag i norra Ecuador och utan denna hade barnen och ungdomarna varit hänvisade till hemmet under hela sin uppväxt.
Kulturen är ett viktigt inslag på skolan och man tar verkligen hänsyn till individens behov.

 

Föreläsning, utställning, frågor, bidrag
Naturligtvis är det bara att maila mail för alla typer av frågor om projektet. Kanske vill ni vi ska komma och berätta. Kanske vill ni ha vår utställning. Kanske vill ni ge ett bidrag.

Vill ni ha mer information just nu och fler bilder kan ni följa utvecklingen på facebook:
https://www.facebook.com/groups/775628849127464/?fref=ts eller het enkelt "Projekt Kallampa".

Vill ni tjuvkika på utställningen så kollar ni in Alexandras sida:
http://alexandrabjork.blogspot.se/