Latinamerika - Utveckling eller avveckling?

 Stefan Strömberg, författare, föreläsare och projektledare

      Välkommen att ta del av mitt författarskap!!! 


                        Mina böcker - Författaren

Först! Hjälp! Jag letar förlag. Min fantastiske förläggare Per-Martin Bäckström lade ju av ungefär samtidigt som jag drabbades av flera års skrivkramp.
Nu är jag dock på gång igen. Pennan glöder och skrivbordslådan är full av alster, för att använda gammalsvenska..
För närvarande ägnar jag mig åt spökskrivandet med Matilda (se nedan), en roman, en textsamling och så har jag en Ecuadorbok som ligger där och skaver och som skulle behöva arbetas om rejält. Plus en ungomsbok och en barnbok. En hel del, med andra ord.
Det enda som fattas är... Ett förlag!
På den här sidan hittar ni information om såväl utgivna böcker som de som - förhoppningsvis - kommer att givas ut.
Hör av dig omdu har några funderingar, om du vill läsa något av det utgivna eller, varför inte, om du är förläggare..

Sedan jag skrev ovanstående stycke har en del hänt. Jag har en ny bok och ett nytt förlag på gång. Mer information kommer snart.

MINA UTGIVNA BÖCKER
1. Uruguay - Tillbaka till framtiden, 1994, Bäckströms förlag
2. Boliviablues, 1996, Bäckströms förlag
3. Bortom apati och leda - Elva år med ABF - Gävleborg i Uruguay, ABF Gävleborg förlag
4. Chile - På vilken sida drömmarna, 1997, Bäckströms förlag
5. Chile - På väg eller på drift, 1997, Utrikespolitiska Institutet
6. Svenskarna äter barn, 1998, ABF Gävleborg förlag
7. Att välja eller inte vilja, 2002, ABF Gävleborg förlag
8. Latinamerika - Utveckling eller avveckling, 2003, Bäckströms förlag
9. Guatemala - Efter kriget innan freden, 2005, Bäckströms förlag
10. Är det långt mellan Tutaryd och Yalambojoch, 2006, Bäckströms förlag11. Mötesplatsen- Ett sätt att gå vidare, 2011, ABF förlag

Matilda skriver och jag.... Jag "spökskriver"

Vad är meningen med livet? Det är en av de många frågor som Matilda Thuresson ställer sig i den bok som hon nu, med min hjälp, håller på att skriva.
När Matilda var 13 år blev hon och hennes kompis påkörda bakifrån på trottoaren när de var på väg hem från skolan  av en bilist som somnat bakom ratten. Kompisen dog och Matilda fick en svår hjärnskada som sedan dess präglat hennes liv i allt hon gör.
I boken berättar Matilda om allt ifrån hur det är att inte komma ihåh något av de 13 första åren av sitt liv till den fantastiska vilja som har tagit henne dit där hon är idag. Det handlar om fördomar, relationer och drömmar. Ja, helt enkelt om rätten till ett lanständigt liv.
Förhoppningsvis ska den här boken inspirera andra som är i liknande situation som Matilda. Men tanken är också att Matildas bok ska kunna få andra - till exempel gymnasieelever  - att inse att det faktiskt går att påverka och göra något åt sin livssituation... Därför är också målet att komma ut och föreläsa i alla möjliga sammanhang.

 Sång till pensén - En mental kokbok för flexibla

Min ännu outgivna bok om livet. 150 sidor om döden, freden, visionerna, naturen, kärleken, skogen...
Jag skriver för att påverka och jag gör det utifrån ett perspektiv jag valt, vilket bygger på mina erfarenheter i livet. Religiöst och politiskt obunde
n men med en stark övertygelse om alla människors lika värda och betydelsen av att leva i harmoni med naturen.
En bok där man kan välja text och sedan diskutera bland vänner, i skolan, i partiet, i organisationer.
Just nu letar jag förlag och hoppas...

"Latinamerika - Utveckling eller avveckling"

I mitten av 2000-talet skrev jag "Latinamerika - Utveckling eller avveckling" (Bäckströms förlag) efter att länge ha föreläst i ämnet. Tanken var att utifrån mina resor i Latinamerika, som nu är 40 stycken och sammanlagt fem år på kontinenten, visa att det finns så många olika sätt att tänka, så många olika sätt att utvecklas.
Jag ville också, som vanligt, så ett slag för betydelsen av att mötas och på så vis motverka rasism och främlingsfientlighet.

Fortfarande, när vi skriver 2018, föreläser jag om detta ständigt aktuella tema.

 

Landböckerna (Guatemala, Chile, Bolivia och Uruguay)

Det började med en bok om Uruguay - Uruguay tillbaka till framtiden - och via Bolivia och Chile nådde jag så Guatemala.
Tanken var inte att "Guatemala - Efter kriget, innan freden" skulle avsluta serien och nu finns ju en Ecuadorbok som nästan är klar.
Jag är stolt över de här böckerna som har lästs av många för att vara den här typen av litteratur. Jag kallar dem skönlitterära fackböcker. Inte för att något är påhittat, utan för att det ska vara en njutbar läsning med fakta, upplevelser, anekdoter och många möten...
- Uruguay tillbaka till framtiden
- Boliviablues
- Chile - På vilken sida drömmarna
- Guatemala - Efter kriget, innan freden

(Samtliga på Bäckströms förlag)