Stefan Strömberg - Författare och föreläsare 

Skriver om utvecklingsfrågor, Latinamerika, ishockey, Bergslagen, naturen och skogen och en hel del annat 

                                     Mina böcker 

     Och så har det blivit några häften, en bok tillsammans med
            Matilda, texter i Ekomuseum Bergslagens årsmagasin och 
            8 spelarporträtt i ishockeyförbundets jubileumsbok


      Min senaste egna bok!!! - BESTÄLL DEN NU"PÅSKÖN - DALARNA, TUR UTAN RETUR - Om du inte påverkas av att resa har du inte gett dig av".

Pris              125:-            3 st, 300:-    

Om fler än fem, hör av dig
Frakt           66:-
80 sidor, inbunden, rikligt illustrerad med färgfoton
Beställning
latinamutv@hotmail.se 
Betalningsvillkor 30 dagar efter leverans (Faktura skickas
via mail)
Boken skickas senast 10 dagar efter mottagen beställning 

OM BOKEN
Det handlar om att resa. Både en yttre och en inre sådan.
Den yttre genomförde jag hösten 2019 och den utgick från mitt gamla hus i skogen i Dalarna innan den sköt fart mot den argentinska huvudstaden Buenos Aires, fortsatte till Patagonien och sjödistriktet i Chile med den magnifika Osornovulkanen  som en av höjdpunkterna. Därefter Santiago och oroligheterna som pågick där för att avsluta på den magiska Påskön.
Den inre resan... Ja, den rymmer ett helt livs funderingar på livet och döden, alla människors lika värde, vår natur och vikten av att leva i harmoni den, skogarna som omger mig, krig och fred, vad är egentligen utveckling, tiden, universum och - givetvis - kärlek, rättvisa och solidaritet.
Boken är uppdelad i korta stycken. en slags resedagbok och ändå inte, där alla mina drygt fem år i Latinamerika ingår. Bilderna är många och förstärker texterna de illustrerar.
Inspiratörerna finns där och de spänner från författare som Eduardo Galeano och Ulf Lundell till "medresenärer" som Bruce Chatwin, Thor Heyerdahl och Che Guevara...

Med mycket stolthet och lika mycket glädje kan jag dessutom berätta att boken rymmer ett väldigt fint förord av Nette Werrmeld Enström, som verkligen bidrar till att både lyfta boken och att ytterligare tydliggöra dess innehåll.
Nette skriver själv, bland annat, synnerligen läsvärda krönikor  i tidningen Syre och bokrecensioner i magasinet Opulens och har tillsammans med Hanna Dahlström skrivit boken  "En svensk tiger", om svenska företags övergrepp mot urbefolkningen i Ecuador.

Jag vill också här passa på att tacka min son Nisse Ojaste för korrekturläsning och "tekniska lösningar.                        Mina böcker - Författaren

1. Uruguay - Tillbaka till framtiden, 1994, Bäckströms förlag
2. Boliviablues, 1996, Bäckströms förlag
3. Bortom apati och leda - Elva år med ABF - Gävleborg i Uruguay, ABF Gävleborg förlag
4. Chile - På vilken sida drömmarna, 1997, Bäckströms förlag
5. Chile - På väg eller på drift, 1997, Utrikespolitiska Institutet
6. Svenskarna äter barn, 1998, ABF Gävleborg förlag
7. Att välja eller inte vilja, 2002, ABF Gävleborg förlag
8. Latinamerika - Utveckling eller avveckling, 2003, Bäckströms förlag
9. Guatemala - Efter kriget innan freden, 2005, Bäckströms förlag
10. Är det långt mellan Tutaryd och Yalambojoch, 2006, Bäckströms förlag
11. Mötesplatsen- Ett sätt att gå vidare, 2011, ABF förlag
12. Dalarna - Påskön, Tur utan retur, 2020, Visto förlag
13. Bruten tid - Om att vara ung och hjärnskadad
, 2020, med Matilda
      Thuresson på Visto och Mertzy förlagEttårigt arbetsstipendium från Författarförbundet (2021) - nu vässar jag pennan och skriver för livet

Så kan jag fortsätta att skriva och det känns skönt. Aldrig har väl lusten varit så stor. Aldrig har det funnits så mycket jag vill skriva om.
Aldrig har det känts angelägnare.

Jag har flera olika projekt på gång. Åtminstone tre. Jag brinner för samtliga, men visst... Jag måste koncentrera mig.
Håller på med en ganska dokumentär roman eller vad man ska kalla det. Vill göra en uppföljare till "Dalarna - Påskön, tur utan retur" och en debattbok.
Ja, vi får se.

Matilda skriver och jag.... Jag "spökskriver" - Nu är den klar!

Vad är meningen med livet? Det är en av de många frågor som Matilda Thuresson ställer sig i den bok som hon nu, med min hjälp, håller på att skriva.
När Matilda var 13 år blev hon och hennes kompis påkörda bakifrån på trottoaren när de var på väg hem från skolan  av en bilist som somnat bakom ratten. Kompisen dog och Matilda fick en svår hjärnskada som sedan dess präglat hennes liv i allt hon gör.
I boken berättar Matilda om allt ifrån hur det är att inte komma ihåh något av de 13 första åren av sitt liv till den fantastiska vilja som har tagit henne dit där hon är idag. Det handlar om fördomar, relationer och drömmar. Ja, helt enkelt om rätten till ett lanständigt liv.
Förhoppningsvis ska den här boken inspirera andra som är i liknande situation som Matilda. Men tanken är också att Matildas bok ska kunna få andra - till exempel gymnasieelever  - att inse att det faktiskt går att påverka och göra något åt sin livssituation... Därför är också målet att komma ut och föreläsa i alla möjliga sammanhang.


"Latinamerika - Utveckling eller avveckling"

2003 skrev jag "Latinamerika - Utveckling eller avveckling" (Bäckströms förlag) efter att länge ha föreläst i ämnet. Tanken var att utifrån mina resor i Latinamerika, som nu är 40 stycken och sammanlagt fem år på kontinenten, visa att det finns så många olika sätt att tänka, så många olika sätt att utvecklas.
Jag ville också, som vanligt, så ett slag för betydelsen av att mötas och på så vis motverka rasism och främlingsfientlighet.

Fortfarande, när vi skriver 2022, föreläser jag om detta ständigt aktuella tema.

 

Landböckerna (Guatemala, Chile, Bolivia och Uruguay)

Det började med en bok om Uruguay - Uruguay tillbaka till framtiden - och via Bolivia och Chile nådde jag så Guatemala.
Tanken var inte att "Guatemala - Efter kriget, innan freden" skulle avsluta serien och nu finns ju en Ecuadorbok som nästan är klar.
Jag är stolt över de här böckerna som har lästs av många för att vara den här typen av litteratur. Jag kallar dem skönlitterära fackböcker. Inte för att något är påhittat, utan för att det ska vara en njutbar läsning med fakta, upplevelser, anekdoter och många möten...
- Uruguay tillbaka till framtiden
- Boliviablues
- Chile - På vilken sida drömmarna
- Guatemala - Efter kriget, innan freden

(Samtliga på Bäckströms förlag)